Het spel en de composities van pianist/componist Wolfert Brederode zijn altijd doorspekt met subtiele contrasten. Het is weinig pianisten gegeven zo herkenbaar te spelen en toch zo verrassend te zijn. In het najaar van 2022 verschijnt Wolferts vierde album, Ruins and Remains, op ECM Records. Hiervoor werkte hij samen met Nederlandse topmusici die met veelzijdige projecten hun sporen ruimschoots hebben verdiend.

Ruins and Remains is een werk voor piano, drums/percussie en strijkkwartet en kan worden beschouwd als een muzikale contemplatie over de veerkracht van de mens. Hoewel het oorspronkelijke idee zijn wortels had in de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog heeft dit project, in het licht van recente ingrijpende gebeurtenissen, geleidelijk aan een breder maar ook persoonlijker karakter gekregen.

In Ruins and Remains vormen de groepsleden één veelkoppig wezen, waardoor de muziek veel meer is dan een duo van piano en drums aangevuld met een strijkkwartet. Invloeden van jazz, minimal, klassieke muziek, folk- en contemporaine muziek vloeien op een natuurlijke wijze samen in dit genre-overschrijdende project. Rondom de terugkerende hoofdmotieven ‘Ruins’ en ‘Remains’ wisselen melancholieke vergezichten, lyrische melodieën, abstracte klankvelden en avontuurlijke improvisaties elkaar af in een eigenzinnig muzikaal universum. Ruins and Remains is Wolferts vierde album als leider voor ECM Records.

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door Podium JIN.