De Amerikaanse componist, bandleider en toetsenist Sun Ra (1914-1993) was in meerdere opzichten een echte jazzlegende. Over zijn leven buiten de muziek is weinig bekend. Zelf beweerde hij van Saturnus te komen en door de gewaden waarin hij en de leden van zijn Arkestra optraden, zou je dat best nog eens kunnen geloven.

Naar eigen zeggen schilderde Ra met zijn muziek ‘beelden van oneindigheid’. In zijn muzikale carrière speelde hij alles van bebop en standards tot freejazz en solo-experimenten met synthesizers. Tijdens zijn aardse bestaan bleef hij onvermoeibaar componeren en experimenteren. De muzikale nalatenschap van Sun Ra is dan ook omvangrijk en er verschijnen nog regelmatig heruitgaven van muziek die hij op kleine, ondergrondse labels uitbracht.

Het huidige Arkestra houdt de muziek van Sun Ra springlevend. In 1999 verscheen A Song for the Sun, met oude nummers, nieuwe composities en standards, gevolgd door Living Sky uit 2022. Het gaat heel goed met de inmiddels 99-jarige saxofonist Marshall Allen, zelf lid sinds 1958 en jarenlang leider van de band, maar hij volgt het advies van de dokter om niet met het vliegtuig te reizen en zal niet aanwezig zijn bij dit optreden. Hoe dan ook: De shows zijn zoals altijd spectaculair, met een all-star line-up met vaste bandleden, dat trotseert tijd en ruimte om de zevende editie van het Festival Jazz International Nijmegen te openen met buitenaards goede jazz.

Dit concert is uitsluitend los te kopen en maakt geen onderdeel van enige passe-partout/dagkaart of route.