Simin Tander & Jörg Brinkmann (GER/AF)

Zondag 27 Oktober -  12:30 - 13:30 -  FREE JAZZ - Foyer Concertgebouw De Vereeniging

Een dagkaart voor dag 4 geeft toegang tot de volgende concerten: • Simin Tander & Jörg Brinkmann • Greg Ward’s Rogue Parade • Phronesis • Ad Colen ‘A Bird’s Eye View’ – alle Free Jazz concerten van dag 4 zijn vrij toegankelijk zolang er plaatsen beschikbaar zijn.

Met het gratis toegankelijke festivalonderdeel Free Jazz verspreiden de jazzvibes zich door de hele stad. Nederlands en regionaal talent krijgt een podium op bijzondere, onverwachte pop-up locaties, bij voorkeur in de vorm van bijzondere samenwerkingen. Hiermee presenteert FJIN jazztalent voor een breed en nieuwsgierig publiek.

Simin Tander en Jörg Brinkmann

Simin Tander en Jörg Brinkmann zijn twee indrukwekkende verschijningen in de Europese jazzscene. Voor de ontwikkeling van hun eigen geluid en signatuur hebben zij lange en verre reizen gemaakt en verzamelden zo de mooiste tijdloze klanken. Als liefhebbers van de in de jazz vaak vergeten kunst van het verhalen vertellen, zingen en spelen zij over sterrenzonen, de liefde en het zout der aarde.

Ze herontdekten de liederen-rijkdom uit de oude muziek en andere muziektradities en verweven die in hun eigen klankenpallet van lyrische, eclectische improvisaties, met teksten in het Engels, oud-Frans, Paschtu (Afghaans) en in Simin’s eigen fantasietaal.
Met haar betoverende en zeer expressieve stem creëert de Duits- Afghaanse zangeres Simin Tander een intensiteit en intimiteit die uniek is. Zij neemt ons mee op een fascinerende route naar haar Oosterse erfgoed en in de diepten van haar ziel. In de afgelopen jaren is zij tot een international bekende vocaliste gegroeid, bracht twee succesvolle albums met haar kwartet (met Jeroen van Vliet, Cord Heineking en Etienne Nillesen) uit, toerde met hun door Europa en Azie en werkte ook samen met Eric Vloeimans. In 2016 vierde zij het album release van haar bijzondere samenwerking met de Noorse ster-pianist Tord Gustavsen. Het ECM album „What was said“ ontving de pretentieuze„Jahrespreis der Deutschen Schallplattenkritik“ en hun uitverkochte concerten in Europa en USA zorgden voor furore. Daarnaast is Simin regelmatig gast bij spannende projecten, o.a. bij hetJazzorchestra of the Concertgebouw of de WDR Rundfunkchor te Keulen, Duitsland waar haar eigen composities speciaal voor het orkest of het koor werden gearrangeerd. Met haar nieuwe kwartet gaat zij in 2020 een nieuw album wereldwijd uitbrengen.

Jonge, klassiek opgeleide strijkers met grote, wijd open oren vormen de laatste jaren een grote verrijking voor de Nederlandse geïmproviseerde muziek. Eén van hen is de Duitse cellist
Jörg Brinkmann. Hij haalt zijn inspiratie overal vandaan; ook voor hem is het label ‘jazz’ te beperkend. Hij zet zijn cello als gitaar of als een bas in en als hij de klank van zijn instrument bijkleurt met elektronica, gebeurt dat op een subtiele en smaakvolle manier. In zijn spel vindt een volmaakte versmelting plaats van structuur en persoonlijke variaties, van zuiver gestreken lyriek en levendige ritmes. Jörg maakt al jaren deel uit van o.a Eric Vloeiman ́s trio „Oliver ́s Cinema“ met accordeonist Tuur Florizoone en van Markus Stockhausen ́s „“Quadrivium“. Met Jeroen van Vliet op piano en Dirk- Peter Kölsch op drums vormt hij zijn eigen trio, het „Jörg Brinkmann Trio“.

Na hun internationaal gewaardeerde concert op de “Jazzahead Messe” in Bremen, presenteren Simin Tander en Jörg Brinkmann hun bijzondere duo voor de eerste keer in Nederland!

www.simintander.com

www.jörgbrinkmann.com

Festival Jazz International Rotterdam is het partnerfestival van Festival Jazz International Nijmegen