Nik Bärtsch’s Ronin (CH)

Vrijdag 25 Oktober -  19:30 - 20:30 -  de Lindenberg

Een dagkaart voor dag 2 geeft toegang tot de volgende concerten: Masterclass Mlangeni/Yenana/Naidoo • Angles 8 • Doppler Trio • Nik Bärtsch’s Ronin • Montis, Goudsmit & Directie – alle Free Jazz concerten van dag 2 zijn vrij toegankelijk zolang er plaatsen beschikbaar zijn.

Met zijn kwartet Ronin, tekent de Zwitserse pianist en componist Nik Bärtsch voor een zeer eigen en herkenbare sound: ‘ritual groove music’, genoemd naar hun debuutalbum. Dit geluid zweeft ergens tussen jazz, funk en hedendaagse compositie in. In zijn muziek gebruikt hij simpele muzikale motieven, die steeds herhaald worden en op nieuwe manieren gecombineerd,waardoor er een gevoel van ‘trance’ ontstaat en waarmee hij een fijnmazige structuur van ritmes en grooves opbouwt. De strakke uitvoering van Ronin roept vergelijkingen op met minimal techno en elektronische muziek.

Zoals Jazzenzo schreef: “Het wezen van Ronins muziek is […]: gelaagde muziek die steeds verrast door tempowisselingen en frasering. Door de combinatie van repeterende patronen en vette grooves geschikt voor zowel de meditatiemat als de dansvloer. Een geweldige muzikale trip.”

Bezetting
Nik Bärtsch – piano
Kaspar Rast – drums
Thomy Jordi – bas
Sha – bas-contrabas klarinet

Photo credit: © Jonas Holthaus

Festival Jazz International Rotterdam is het partnerfestival van Festival Jazz International Nijmegen