Workshop/Masterclass met Mlangeni/Yenana/Naidoo (NL)

Vrijdag 25 Oktober -  17:00 - 18:00 -  FREE JAZZ - De Lindenberg - Karolingenzaal

Een dagkaart voor dag 2 geeft toegang tot de volgende concerten: Masterclass Mlangeni/Yenana/Naidoo • Angles 8 • Doppler Trio • Nik Bärtsch’s Ronin • Montis, Goudsmit & Directie – alle Free Jazz concerten van dag 2 zijn vrij toegankelijk zolang er plaatsen beschikbaar zijn.

Met het gratis toegankelijke festivalonderdeel Free Jazz verspreiden de jazzvibes zich door de hele stad. Nederlands en regionaal talent krijgt een podium op bijzondere, onverwachte pop-up locaties, bij voorkeur in de vorm van bijzondere samenwerkingen. Hiermee presenteert FJIN jazztalent voor een breed en nieuwsgierig publiek.

Wegens onvoorziene omstandigheden, zal Louis Moholo niet aanwezig zijn. Wel is er een goede vervanging gevonden in de persoon van Kesivan Naidoo.

Zuid-Afrikaanse Jazz: verleden, heden en toekomst

Deze bijzondere masterclass over de ontwikkelingen van de Jazzmuziek in Zuid-Afrika, brengt drie Zuid-Afrikaanse jazzmusici samen op één podium. Van de traditionele jazz tot de hedendaagse free jazz uprising, vertellen de muzikanten wat de geschiedenis van Zuid-Afrika voor hun muziek betekent. En dat laten ze ook al spelend horen!

De muzikanten

Pianist Andile Yenana werkte samen met Keith Tippet. Daarnaast is Yenana bekend van zijn samenwerking met Zim Ngqawana.

Mandla Mlangeni, trompet, is een rijzende ster binnen de hedendaagse Zuid Afrikaanse jazz scene. Hij heeft samengewerkt met o.a Shabaka Hutchings.

Geboren in een familie van niet-muzikanten, begon Kesivan Naidoo te drummen op zijn 11de en zat binnen drie jaar al op een podium. Hij is een gewilde drummer in de Zuid-Afrikaanse muziek scene en heeft gespeeld met toonaangevende muzikant uit zijn land, waaronder, Miriam Makeba, Selaelo Selota, Feya Faku, Bheki Mseleku en vele andere.

Deelnemers actief betrokken

Eerder op de dag, participeren jonge musici van ArtEZ aan een workshop gegeven door de drie muzikanten, georganiseerd in het kader van talentontwikkeling en mede mogelijk gemaakt door de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland.

Festival Jazz International Rotterdam is het partnerfestival van Festival Jazz International Nijmegen