Het wereldberoemde Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC) deinst niet terug voor avontuurlijke crossovers. Dit jaar brengt het orkest samen met Jeangu Macrooy een eerbetoon aan de legendarische Amerikaanse soulzanger en songwriter Bill Withers (1938-2020). Withers is bekend van all-time klassiekers als “Lean On Me,” “Ain’t No Sunshine” en “Lovely Day” – songs die dan ook niet zullen ontbreken in het repertoire.

In de jaren 70 en 80 zette Bill Withers een indrukwekkend oeuvre neer dat hem negen GRAMMY®-nominaties opleverde en drie keer de prijs voor het beste nummer in de categorie Rhythm-and-blues. Zijn naam is opgenomen in onder meer de Songwriters Hall of Fame en de Rock and Roll Hall of Fame. Hoewel Bill Withers de muziekindustrie vroegtijdig verliet, blijft zijn muziek een inspiratie voor hedendaagse muzikanten.

Over de muziek van Withers zegt Jeangu: ‘Ik vind het oeuvre van Bill Withers enorm inspirerend. Ik kan dan ook niet wachten om mij samen met het geweldige Jazz Orchestra te laten onderdompelen in zijn artisticiteit.’ Ook voor de musici van het JOC is Withers een grote inspiratie. In nieuwe bigband-arrangementen worden de musici uitgedaagd om het beste te geven en via improvisatie nieuwe lagen van betekenis toe te voegen aan dit invloedrijke oeuvre.

Dit concert is onderdeel van de Timeless Route.