Wie er bij was, vergeet het van zijn leven niet: zes jaar geleden gaf saxofonist James Brandon Lewis op North Sea Jazz zo’n fabelachtig concert dat er bijna een publieksopstand uitbrak toen hem geen toegift werd toegestaan. Zo gaat het vaak, want Lewis’ optredens zijn fenomenaal. In die wat bedeesde jongeman die het podium opstapt, gaat namelijk een aanstekelijke toewijding schuil. Lewis bespeelt de tenorsax vol overgave, met een kenmerkend geluid dat op hetzelfde ogenblik bijtend fel en spiritueel is. Het is menens bij Lewis, zijn muziek is allesbehalve een spel. Vanuit die gedrevenheid zoekt de Amerikaan steeds nieuwe wegen en muzikanten op.

Zijn liefde voor vrije jazz, funk en hiphop is constant, maar nooit het eindstation. Met evenveel passie als kennis van zaken legt Lewis telkens een link tussen de muziek die hem als jongeling gevoed heeft en de muziek die in zijn hoofd en hart leeft: een nieuwe stijl die langzaam rijpt. Die voortdurende zucht naar verandering leverde de laatste jaren een grote hoeveelheid albums op, die onderling sterk verschilden, maar steeds gloedvol en spannend waren.

Nu komt deze vaandeldrager van de spirituele jazz naar Nijmegen met een heel nieuw, ongewoon samengesteld trio met daarin twee bijzondere musici die James Brandon Lewis het vuur aan de schenen zullen leggen. Zo gaat het nou eenmaal bij Lewis: geen half werk, maar altijd voor het echie.

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door Music Meeting. Het concert is een double bill met Loek van den Berg Quintet.

Zondag dagticket (3 concerten): €34,-
Geldig voor Loek van den Berg Quintet (LUX) & James Brandon Lewis Trio (LUX) & Delvon Lamarr Organ Trio (Doornroosje)