Met alleen saxofoon, contrabas en drums zet het Noorse powertrio Acoustic Unity intense concerten neer waarin nieuw terrein wordt ontgonnen in deze aloude bezetting. Muziek vol energieke grooves en vrije improvisaties, waarbij saxofonist André Roligheten, contrabassist Petter Eldh en drummer Gard Nilssen nimmer de samenhang uit het oog verliezen.

Dit jaar verschijnt het nieuwe album Elastic Wave van Gard Nilssen Acoustic Unity op ECM Records. De arrangementen van Nilssen en Roligheten staan als een huis. Alle drie de leden componeren, en Elastic Wavebeweegt naadloos tussen pastoraal, vaag folkloristisch materiaal, springerige vrije improvisatie, herkauwende balladezang en door de tenorsax geleide onstuimigheid die doet denken aan de trio’s van Sonny Rollins in de late jaren vijftig, met af en toe een vleugje Rahsaan Roland Kirk.

Gard Nilssen is op dit moment een van de aanjagers van de vooruitstrevende Scandinavische jazz. Naast Acoustic Unity maakt hij deel uit van Puma en Bushman’s Revenge, ooit omschreven als de ontbrekende schakel tussen Albert Ayler en Black Sabbath. Gard is daarnaast voorman van de Supersonic Orchestra, een bigband met maar liefst drie drummers, drie contrabassisten en tien blazers. Hij beroert de ketels in veertien formaties, speelde in 15 jaar tijd mee op meer dan 70 platen en deelde het podium en de studio met artiesten als Bill Frisell, Pat Metheny, Tomasz Stańko, Joshua Redman, Ambrose Akinmusire, Chris Potter en Bugge Wesseltoft.

Dit concert is een double bill met Amaro Freitas Trio.