Craig Taborn behoort tot de meest authentieke en vernieuwende jazzmuzikanten van de afgelopen twintig jaar. Zijn geïmproviseerde soloconcerten zijn ware belevenissen waarin hij de hele jazzgeschiedenis binnenstebuiten keert, de mogelijkheden van de piano oprekt en je meesleurt in zijn ideeënrijkdom. Liefhebbers van zowel jazz als hedendaagse klassieke en elektronische muziek bewonderen de manier waarop hij de klank van de piano tot in detail weet te ontleden.

Taborn maakte op jonge leeftijd al naam in de groepen van James Carter en Roscoe Mitchell, en was minstens tien jaar lang de meest gevraagde toetsenist van New York. Hij leidde verschillende eigen formaties waarvan meerdere albums eveneens verschenen op ECM en werkte veel samen met generatiegenoten als Vijay Iyer, Chris Potter en Dave King, drummer van The Bad Plus.

Sinds het verschijnen van zijn soloalbum Avenging Angel (2011) heeft Taborn zijn aanpak verder verfijnd en ontwikkeld binnen verschillende formaties. In 2021 verscheen op ECM Records een tweede soloalbum, getiteld Shadow Plays. Het volledig uit improvisaties bestaande album werd in 2020 live opgenomen in het Wiener Konzerthaus en wordt door velen beschouwd als een nieuw hoogtepunt in Taborns toch al indrukwekkende oeuvre. Niet voor niets rekent de Volkskrant hem tot ‘de absolute elite van jazzpianisten’.

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door Podium JIN. Het concert is een double bill met Alessandro Fongaro – The Pack Project.