Het Verenigd Koninkrijk blijft maar nieuw jazztalent voortbrengen. In Londen en Manchester bloeien de laatste jaren jazzscenes op. De Manchester jazzscene bracht tenorsaxofoniste Chelsea Carmichael voort die naast haar werk met het tienkoppige SEED Ensemble, Theon Cross en het Neue Grafik Ensemble naam nu voor zichzelf maakt.

In 2019 deelde Carmichael het podium met collega-saxofonist Shabaka Hutchings, die zo onder de indruk was van haar spel, dat hij haar als eerste artiest tekende bij zijn nieuwe platenlabel Native Rebel Recordings. Haar zinderende debuutalbum, The River Doesn’t Like Strangers, verscheen in 2021. Voor dit album putte ze inspiratie uit de roots van haar Jamaicaanse vader. Carmichaels warme klanken zijn de stabiele factor tegen een gevarieerde begeleiding van soms overstuurde gitaren en Caribisch-getinte percussie.

Het album leverde Carmichael afgelopen oktober de Jazz FM Award voor Breakthrough Act of the Year op. Al die lof betekent niet dat Carmichael het rustig aan doet in haar muzikale ontdekkingstocht. Ze blijft componeren voor haar eigen Chelsea Carmichael Ensemble en zoekt voortdurend naar manieren om de muziek verder te brengen zonder daarbij de traditie uit het oog te verliezen. Eén ding is zeker: van Chelsea Carmichael gaan we de komende jaren nog veel horen.

Dit concert is een double-bill met Tobias Preisig.

Dit concert is onderdeel van de Edgy Route.