Van de sloppenwijken in de Braziliaanse stad Recife tot de internationale jazztop. Freitas begon zijn carrière als 12-jarige pianist in de lokale kerk. Als 15-jarige ontdekte hij een concert-dvd van Chick Corea en speelde hij deze op een denkbeeldige piano in zijn kamer na. In een lokaal restaurant mocht hij voor openingstijd op de piano oefenen. Op 22-jarige leeftijd was Freitas de meest gewilde muzikant van Recife en bundelde hij de krachten met bassist Jean Elton en drummer Hugo Medeiros: het Amaro Freitas Trio was geboren.

Met een onverzadigbare muzikale honger heeft Amaro Freitas zich ontwikkeld tot de pianist die hij vandaag de dag is. Het vooraanstaande tijdschrift Downbeat omschreef zijn benadering op de toetsen als “zo uniek is dat het duizelt”. Met zijn derde album Sankofa uit 2021 brak de pianist internationaal door. Het album is een spirituele zoektocht naar vergeten verhalen, eeuwenoude filosofieën en invloedrijke figuren uit het Afrikaans-Braziliaanse verleden.

Muzikaal vertaalde dit zich in een veelzijdig album waarin Braziliaanse invloeden, Amerikaanse jazz, minimalistische patronen en opzwepende grooves elkaar afwisselen. Hij laat een nieuw geluid horen in de Braziliaanse jazz door Afro-Braziliaanse stijlen als maracatu, frevo en baião te integreren en om te vormen tot avontuurlijke muziek waarbij hij de piano bij voorkeur benadert als een groots percussie-instrument.

Dit concert is een double bill met Gard Nilssen Acoustic Unity.