Ad Colen “A Bird’s Eye View” (NL)

Zondag 27 Oktober -  15:00 - 16:00 - FREE JAZZ -  BIBLIOTHEEK DE MARIËNBURG 

Een dagkaart voor dag 4 geeft toegang tot de volgende concerten: • Greg Ward’s Rogue Parade • Phronesis • Ad Colen ‘A Bird’s Eye View’ – alle Free Jazz concerten van dag 4 zijn vrij toegankelijk zolang er plaatsen beschikbaar zijn.

Jazzcomponist en –saxofonist Ad Colen laat op deze LP horen hoe vogels hem muzikaal inspireren. Waar de melodie van een jazzstandard een leidraad is om te improviseren, zo zijn ritmes, melodieën en klanken van de vogels dat voor hem ook. “Het geluid van vogels in combinatie met klanken in het bos inspireert me”. Colen bestudeert al jaren vogellijnen en verwerkt ze tot composities. Kauwen kraaien krakende tonen en reageren waanzinnig ritmisch op elkaar. Of bijvoorbeeld het geluid van de bedachtzame uil, de kwetterende solist als de zwartkop, de zang van de heremietlijster of de moderne klassieke melodielijn van de winterkoning. De boodschap is duidelijk: vogelzang, composities en jazz liggen niet ver van elkaar.

De muziek van ‘A Birds Eye View’ was te horen bij VPRO Vrije geluiden en Vroege Vogels en ook de dagbladen war unaniem enthousiast over de muziek.

Volkskrant **** “Er valt buitengewoon veel te genieten hier, bij iedere keer luisteren meer.”

NRC **** “Een prachtige hommage aan vogelzang”.

Trouw  (nav concert Bimhuis ) “de nuances en  een frisse speelsheid zorgde ervoor dat de plaat ‘ A Birds Eye View’ zo sterk werd en datzelfde geldt voor dit concert

 Jazzism **** “Deze benadering heeft geresulteerd in een aangenaam lichte jazzplaat, die inventiviteit, springerigheid en af en toe absurditeit in zich verenigt. Mooi is het samenspel tussen cello en sopraansax’.

Jazzhalo (B) “Colen weet op tenor- en sopraan te binden en te overtuigen. De lyrische lijnen van de verschillende vogels worden niet alleen nauwkeurig gevolgd, ze worden door Colen in een boeiend compositorisch perspectief geplaatst.

Bezetting
Ad Colen– saxofoons en composities
Mike Roelofs– Fender Rhodes/Wurlitzer/piano
Dion Nijland– contrabas
Yonga Sun– drums
Rogier Hornman– cello

Festival Jazz International Rotterdam is het partnerfestival van Festival Jazz International Nijmegen